top of page

Olen Teresa Tuomela Torniosta. Olen opiskellut eläintenhoitajaksi (Eläintenhoitajan AT) sekä koirahierojaksi Weterillä. Koiraharrastukseni olen aloittanut jo vuonna -92. Ensimmäinen koirani oli monirotuinen, joka oli hyvin arka luonteeltaan. Jeni pelkäsi ihan kaikkea; koiria, ihmisiä, vieraita paikkoja ja ääniä. Kaikki sanoivat, ettei siitä mitään tule. Etenimme lempeällä kädellä totuttaen ja siedättäen pelottaviin asioihin vastaehdollistamisen taktiikalla. Sisareni ihana bokseri Oona oli suurena apuna tuossa työssä, hän otti Jenin tassujensa suojaan ja esimerkillään rohkaisi toista. Kävimme koirakoulussa tottelevaisuusharjoituksissa, metsäjäljellä ja harrastimme agilityä. Opimme molemmat huikeaa tahtia koulutuksen saloja. Kilpailimme möllikisoissa ja pärjäsimme hienosti. Siis WAU, edelleen muistan sen huikean tunteen, kun sain opetettua Jenille jotain uutta. Ilman pitkiä sepostuksia mitä pitää tehdä, ketjuttaen asiat, palkaten onnistumisista makupaloin ja palloleikeillä, tehden harjoitukset niin helppoina, ettei voi epäonnistua. Oltiin niin luonnonlapsia kuin olla ja voi, nauttien yhdessä tekemisestä ja toistemme luottamuksesta. Tuohon aikaan monirotuisella koiralla ei voinut kilpailla virallissa kisoissa. Minua oli kuitenkin jo koiraharrastuskärpänen puraissut topakasti ja nuoruuden kilpaharrastustausta nosti päätään.

Kisoihin oli päästävä.

TERESA.png

Sitten mietittiin sopivaa rotua. Tässä vaiheessa apuun tuli silloinen ihana kouluttajani Paula. Hän vinkkasi rodusta, josta en ollut ennen edes kuullutkaan. Tietoakin rodusta oli tuohon aikaan hyvin vähän. Sopiva pentue oli kuitenkin tiedossa. Kasvattajan luona näimme rodun ensimmäistä kertaa livenä. Nähtävänä oli eri ikäisiä uroksia ja narttuja sekä ne ihanat pennut. Niin meille muutti ihana malinoisnarttu. Diva oli ensimmäinen malinois Oulun pohjoispuolella. Divan kanssa harrastettiin ja kilpailtiin aktiivisesti niin tokossa ja pk-jäljellä kuin näyttelyissäkin. Upea koira, joka eli pitkän, lähes 16 vuoden mittaisen elämän. Muutaman vuoden Divan jälkeen olimme ilman koiraa. Sitten tuli pinseri. Sirun kanssa harrastimme agilitya ja tokoa, jossa kävimme kilpailemassa hyvin tuloksin. Sirun luonne oli todella haastava. Hän ei sopinut lapsiperheeseen, joten hänestä oli luovuttava. Sirun jälkeen tulivat shetlanninlammaskoirat. Ensimmäinen oli, ja on edelleen, niin huippu tyyppi, että pian tuli toinen ja kolmaskin. Ei kauaakaan, kun olin jo kasvattajakurssilla. Kasvatan shetlannin-lammaskoiria kennelnimellä TaikaTuokion. Kotona on tällä hetkellä kuusi shelttiä.

_MG_0758-2.jpg

BH TK1 RTK1 RTK2 AGI3 Käpäläkoplan Milla "Milla"
Tornion Kennelkerho ry. vuoden 2011 tokotulokas
Pohjois-Suomen Shelttien vuoden 2011 tokokoira
Shetlanninlammaskoirat Ry. vuoden 2011 tokokoira sij.6.
Shetlanninlammaskoirat Ry. Toko Ykkösruusuke v. 2011
Shetlannilammaskoirat Ry. 2012 tokon rotumestari sij.. 2
Pohjois-Suomen Shelttien vuoden 2012 tokokoira sij.. 2
Shetlanninlammaskoirat Ry. vuoden tokokoira sij. 5
Pohjois-Suomen Shelttien vuoden tokokoira sij.2 v. 2014
Pohjois-Suomen Shelttien vuoden tokokoira nro.1 v.2015
Rally-toko: RTK1, RTK2
Agility: mini3
Shetlanninlammaskoirat Ry. Agility Ykkösruusuke v.2012
Tornion Kennelkerhon agilitytulokas sij.3
Pohjois-Suomen agilitypiirimestaruuskisojen sij. 4. v.2015

Kotona on myös ihanat, omat kasvatit TaikaTuokion KeväänKatse "Iines" ja TT KultaHippu "Hip" 7kk. Pikkutytöt harrastavat rally-tokoa.

RTK1 RTK2 RTK3 AGI1 Käpäläkoplan Taika "Taika"
Lapin Kennelpiirin tokon joukkuepiirinmestari

Sheltanninlammaskoirien tokon rotumestari
Shetlanninlammaskorat Ry. tokon Ykkösruusuke v.2011
Pohjois-suomen shelttien vuoden 2013 tokokoira
Shetlanninlammaskoirat Ry. vuoden tokokoira sij. 3
Tornion Kennelkerho Ry. vuoden tokotulokas
Pohjois-Suomenshelttien vuoden tokokoira v.2012, 2014


RTK1 RTK2 Käpäläkoplan Hugo "Hugo"
Toko ALO1


RTK1 RTK2 RTK3 TK1 TaikaTuokion EnsiHetki "Helmi"


RTK1 TaikaTuokion LapinLumous "Peppi"

_MG_1134.jpg

Tällä harrastustaustalla, jolla olen treenannut ja kilpaillut kahdeksalla omalla koirallani eri lajeissa, voin kertoa, ettei enää ihan kovin usein tule eteen tilanteita, jossa en tietäisi mitä tekisin tai kuinka kouluttaisin. Se, että koiria on nyt viimeisimmän kymmenen vuoden aikana tullut ja omista pentueista jätetty koiria kotiin kasvamaan, auttaa siinä, että pentukoiran kehityksen askeleet mörköiän tuhinoista ja puhinoista murkkuikään on kirkkaana mielessä. Kuin myös eri kehitysvaiheissa opettaminen sekä eritasoisten koirien opettaminen.

Mahdottoman vaikeaa on itsensä kehuminen, joten pyysin palautetta koulutettavilta. Tässä heidän mielipiteitään minusta kouluttajana:


"Määrätietoinen, positiivinen, rauhoittava - vie hommat koko ajan kohti päämäärää. Ymmärtää erilaisia
koiria ja ihmisiä loistavasti. Koskaan ei tunnu siltä, että mokaa vaikka joku ei menisikään ihan putkeen. "


"Kannustava, asiaansaomistautuva, aina positiivinen ja rohkaiseva kouluttaja! Keskityt todella jokaiseen
koirakkoon, annat paljon itsestäsi ja jokaisen koulutuksen jälkeen on saanut lähteä hyvillä mielin kotiin."


"Selkeää, määrätietoista ja ammattitaitoista koulutusta. Aina oli positiivinen ilmapiiri ja koulutus."


"Kouluttajana olet A-luokkaa. Kannustat ja luot positiivisen tunteen, joka auttaa siihen, ettei niin paljon
jännitä. Olen niin kova jännittäjä, mutta olen sinun ansiosta oppinut luottamaan koiraani ja sen myötä
asiat menee eteenpäin. Ja jos ei onnistu niin se ei ole niin kamalaa. Aiemmin olen monen monta kertaa
aikonut nostaa hanskat naulaan, mutta nyt en enää aikoihin. Kiitos, että jaksat."

 


Tehtäväni on ensisijaisesti koirien omistajien opettaminen, tukeminen ja kannustaminen. Omistajat kouluttavat omat koiransa omaksumiensa taitojen pohjalta.

 

Muutos lähtee aina ihmisestä. Sitä saat mitä vahvistat! Tämä koskee mitättömän tuntuisten kuin näkyvämpienkin käytösongelmien kohdalla. Harrastus- ja kotikoirien kouluttaminen sekä saavutetut tulokset muuttuvat myös sitä paremmiksi, nopeammin ja varmemmin, mitä selkeämmin omistaja opettelee viestimään koiralleen, sekä kuuntelemaan, mitä sillä on sanottavaa. Mielestäni parhaaseen tulokseen myös ihmisten ohjaamisessa pääsee, kun käyttää sopivassa suhteessa operanttia sekä klassista koulutustyyliä.

 

Tässä kohtaa annan suuren kiitoksen Kiurun Paulalle, joka otti meidät siipien suojaan v. -92. Häneltä opin koirankoulutuksen aakkoset. Samoilla opeilla olen kouluttanut kaikki 10 koiraani sekä käyttänyt niitä koulutettaviin koirakoihin. Kukaan ei pärjää yksin, siispä suuret kiitokset myös treenikavereille vuosien varrella.


 

Olet sydämellisesti tervetullut karvaisen ystäväsi kanssa koulutuksiini ja tunneilleni juuri sellaisena kuin olet. Unohtamatta hierontaa, Emmi-pet -hoitoja tai VIPstore-ostoksia. Lupaan kohdata teidät yksilönä, yhdessä ja erikseen. Antaa kaiken käytössä olevan tietoni ja taitoni teidän hyväksi. Tehdä tavoitteenne eteen töitä, oli se mikä tahansa. Tuen ja kannustan. Mottona: Sitä
saat mitä vahvistat! Näitä polkuja seuraten löytyy luottavainen ja rakastava suhde. Koiran koulutustason ja hallinnan parantamiseen niin koti- ja harrastuskoirien kuin ongelmakäyttäytyjienkin kanssa.

 


Koulutukset:


Eläintenhoitaja AT, 2016 - Eläintenhoitajan ammatin kuvaus
Koirahieroja Weter, 2016 - Koulutuksen runko, koulutus koostui teoriaopetuksesta (120t), etäopiskelusta (160t),                                                                           hierontaharjoittelusta (360t) sekä projektikoirasta (110t), yht. 21 opintoviikkoa.
 

Arkitottelevaisuuskoulutusohjaaja, 2017
Koiran elekieli ja sen tulkinta, Tuire Kaimio, 2016

Positiivisen kokemukset koulutuksessa, käsittelyssä ja työssä, Anna Kilpeläinen, 2016

Koiran rakenne, Salme Mujunen, 2016
Koiran ruokinta, ell Merja Helleman, 2015
BAT 2.O seminaari, Miira Hellsten, 2015
Koiran vireenhallinta, Jari Ikonen, 2015
Koiran rakenne, liikkeet ja liikkeiden arvionti -luento, Lena Danker, 2015

Saalisvietti koulutuksessa, Juha Korri, 2013

Kun koirasi hyvinvointi on sinulle tärkeää - TartuTassuun!

bottom of page